IReport Interview Questions and Answers

1. iReport Characteristics

CriteriaResult
FunctionalityDesigning visually appealing reports
Report created byUsing rich and simple use GUI
File typeJRXML file

2.What is iReport?

Ans: iReport is the free, open source report designer for JasperReports and JasperReports Server. Create very sophisticated layouts containing charts, images, subreports, crosstabs and much more. Access your data through JDBC, TableModels, JavaBeans, XML, Hibernate, CSV, and custom sources. Then publish your reports as PDF, RTF, XML, XLS, CSV, HTML, XHTML, text, DOCX, or OpenOffice.

3.What is iReport Designer?

Ans:There are several ways to add reporting capabilities to an application. For many web developers, to create a report just means to create a web page, which produces good results on screen but poor results when printed to paper. And to create a report in PDF means write more code tons of code, making the reports hard to maintain and long to write. When working with other technologies the problem does not change very much.

For example, Java provides an extensive API for printing, but there is still a lot of work to write specific code for each document format.The answer to this problem is to use a reporting library. JasperReports Library is the world’s most popular open source Java reporting library, and iReport Designer is a visual report designer for JasperReports. The library is a report engine that can be integrated in your open or commercial application to generate the reports designed with iReport Designer, display them on screen or export them in a final format like PDF, OpenOffice, DOCX and many others.

Alternatively, you can stream the result through a web application or send the final document directly to a printer. JasperReports is in some way the core of iReport Designer.JasperReports is extremely easy to integrate in an Java application, but if you need an environment to use the reports without having to write a custom application, you may consider using

JasperReports Server.JasperServer provides a web based interface to manage, schedule, and run the reports; a repository to store all the report resources like images, fonts, data sources and much more; a security service to decide who can execute which report; and a web services API to execute the reports from external applications (so you can generate reports from any kind of environment, like PHP or .NET).

In the big picture, iReport Designer allows you to design reports, JasperReports allows to execute them and generate output in a Java application, and JasperServer allows both end users and external applications to access, view, and publish your reports securely. JasperServer also makes reports interactive by adding drill down and drill up capabilities to your documents.

4.Explain what is Jasper Reports?

Ans: Jasper Reports is used to Generate the reports from the Database. A powerful report-generating tool that has the ability to deliver rich content onto the screen, to the printer or into PDF, HTML, XLS, CSV and XML files.

5.What is the difference between iReport and JasperReport?

Ans: Basically iReport is the report designer and JasperReport is the reporting engine.

6.How are JasperReports and iReports created?

Ans: Jasper Reports are created manually using jrxml file and compiling it. On the other hand iReport gives one the more user-friendly environment for developing reports.

7.What are the steps for identifying the default Java version used for generating iReport?

Ans: When iReport designer is using the default Java installation for the environment, opening a command line and executing the following command would help – java-version.

8. What is the command line for setting jdkhome specifically for iReport?

Ans: When the jdkhome is set specifically for the iReport, opening a command line and going to the bin directory within the listed directories in the setting for executing the command  java-version would help identifying the java version.

9. How to change the version of Java used by the iReport?

Ans: To change the version of Java used by iReport, the following setting has to be added or updated. <irepor-install-directory>/fonf/ireportpro.conf or <ireport-install-directory>/ireport/etc/ireportpro.conf. The use of the command line would depend on the installation made.

10.Has the iReport any integrated features?

Ans: Integrated compiler and exporter are the integrated features in iReport. The other one is the document structure browser.

11. What are the databases and data source that is supported by iReport?

Ans: iReport supports all JDBC compliant databases and also all kinds of JRData Source. It also supports sub reports as well as templates.

12. Are there any facilities for having backup in iReport?

Ans: Yes. The user can backup data and information with iReport.

13.. What is the link where information about iReport would be available?

Ans: It is the iReport home page where user can get all information about the application and its uses.

14. What are the system requirements for iReport?

Ans: Some of the system requirements for the iReport are Sun JDK 1.4 or greater, Ant, JasperReports 0.4.6, Sax 2.0 XML Parser, a host of Jakarta commons components and Acrobat Reader.

15.Has the iReport any integrated features?

Ans: Integrated compiler and exporter are the integrated features in iReport. The other one is the document structure browser.

16. What are the databases and data source that is supported by iReport?

iReport supports all JDBC compliant databases and also all kinds of JRData Source. It also supports sub reports as well as templates.

17. Are there any facilities for having backup in iReport?

Ans: Yes. The user can backup data and information with iReport.

18. What is the link where information about iReport would be available?

Ans: It is the iReport home page where user can get all information about the application and its uses.

19. What are the system requirements for iReport?

Ans: Some of the system requirements for the iReport are Sun JDK 1.4 or greater, Ant, JasperReports 0.4.6, Sax 2.0 XML Parser, a host of Jakarta commons components and Acrobat Reader.

20.How To Solve The Problem Of Running Ireport When It Generates Java Error?

Ans : The config file is to be had inside the and many others folder wherein the jdkhome has been set. The route that is to be given there is the jdk route and now not jre route. Installation of jdk is vital for the cause. 

21. Who are the customers of Jaspersoft?

Ans: The Jaspersoft’s customers come mainly from the ISV sector. But basically the companies that creates their own application. So a very wide range of organizations is there, even from the public sector.
Creating Dashboards and Reports is basically what customers do with Jaspersoft software. Those are static reports or interactive HTML5 charts. The reports and dashboards can be accessed from any mobile device, which provides a neat overview. You also have the option to get a deep analytical view.

22. What is Jaspersoft ETL?

Ans: Jaspersoft ETL is a complete and ready-to-run ETL job designer with an extensive set of data integration capabilities. It consistently and accurately extracts and transforms data from multiple systems and loads it into data stores optimized for reporting and analysis such as star or snowflake schema data marts and warehouses. And it easily keeps pace with the performance of other leading ETL tools. With JasperETL, database architects and operational data store administrators can:

  • Use the business modeler to access a non-technical view of the information workflow.
  • Display and edit the ETL process with Job Designer, a graphical editing tool.
  • Define complex mappings and transformations with Transformation Mapper and other transformation components.
  • Generate portable Perl or Java code that can be executed on any machine.
  • Track ETL statistics from start to finish with real-time debugging.
  • Allow simultaneous output from and input to multiple sources including flat files, XML files, databases, web services, POP and FTP servers with hundreds of available connectors.
  • Configure heterogeneous data sources and complex file formats including positional, delimited, CSV, RegExp, XML, and LDIF with metadata wizards.
  • Use the Activity Monitoring Console (AMC) to monitor job events (successes, failures, warnings, etc.), execution times, and data volumes.

23. How you will avoid null values in jasper reports?

Ans: By set the property isBlankWhenNull to true.

In iReport check the Blank When Null checkbox when your field is selected.

In jasper jrxml file: <textField isBlankWhenNull=”true”>

24.What is the difference between .jasper, .jrprint, .jrpxml, .jrxml JasperReport file formats?
Ans:

  • .jrxml is a human readable XML file that contains the report template i.e. report structure and its formatting rules.
  • .jasper is the compiled report template i.e. compiled .jrxml file. You use this file as the template argument in the JasperReports API.
  • .jrprint is a serialized JasperPrint object i.e. an actual report instance i.e. a template that has been filled with data. This file can be deserialized back into a JasperPrint object.
  • .jrpxml is a human readable XML represenatation of a JasperPrint object i.e. an XML version of a template that has been filled with data. This file can be unmarshalled back into a JasperPrint object.