Qlik sense Interview Questions and Answers

1. What is Qlik Sense?

Ans: Qlik Sense is one of the widely used tools for data analysis and visualization. It allows you to search and refine large sets of data thereby finding useful insights. Qlik Sense comes with the powerful QIX engine which enables the organization to connect to the varied data sources seamlessly and allows dynamic selection and searching. Qlik Sense’s easy to use approach and unique features allow the users to develop interactive visualization that helps in taking quick decisions. It gives faster insights and you can access it from anywhere using any device.

2.Compare QlikView & Qlik Sense

CriteriaQlikViewQlik Sense
Type of analyticsGuided analyticsSelf-service analytics
Mobile discovery & explorationGoodExcellent
IT managed dashboardExcellentGood
Quick visualization & sharingAverageVery Good

3.Explain how does Qlik sense work?

Ans: By intelligently summarizing the vast amount of complex data by using graph kind of search sense where each Qlik instantly updates data. It has rich visual data insights that help in rules-based security and governance.

4.List some of the key capabilities of Qlik Sense?

Below mentioned are the five key capabilities of Qlik Sense:

  • Interactive analysis
  • Smart search capabilities
  • Centralized integration and data sharing
  • Advanced QIX engine capabilities
  • Geographic advanced analytics and augmented analytics

5.What is Qlik Sense Hub?

Ans: You can begin your Qlik sense journey using the address to start Qlik Sense Enterprise. When you start you will be navigated to a screen that is nothing but a Qlik Sense hub in which you will find all the apps that you are authorized to use. In simple terms, the Qlik Sense hub is a user interface that allows you to build suitable charts and visualizations. Qlik sense hub offers various features which include an associative data model, drag-and-drop functionality, and a wide range of visualization features like maps, distribution plots, tables, KPIs, box plots, etc.

6. What are the architectural components of Qlik Sense?

Ans: Qlik Sense architecture contains five major components

  • Qlik Sense Proxy (QSP)
  • Qlik Sense Schedule (QSS)
  • Qlik Sense applications (.QVF).
  • Qlik Sense engine (QIX)
  • Qlik Sense Repository (QSR)

7.What do you understand by the associative data model of Qlik Sense?

Ans: The associative model contains associations between data tables, which makes links (logically) between relevant data fields and data values with, giving the data a logical structure. An interactive nature achieves by the associative selection data model, where the software reacts or responds in a suitable way upon making a selection.

8.What are the activities that are possible in Qlik experience Cloud?

Ans: Within the Qlik experience cloud, one can develop applications and also share the apps in the cloud. Once they are logged in, the browser is divided into three sections they are 
1. Workspace area 
2. Tab panel 
3. Toolbar

9.What May Be Performed In Qlik Experience Cloud?

Ans:

  • Developing apps and sharing the apps the use of cloud.
  • From this hub we are able to view or invite customers to comply with the apps, reveal them. additionally, you may generate hyperlinks to percentage the content or visualization in the apps.
  • whilst logged in, the browser is divided into 3 elements, workspace area, tab panel and toolbar.

10.Differentiate Between Traditional And Associative Index?

Answer : Traditional:

  • IT-driven
  • Linear,Predefined thinking
  • Deep insight not followed
  • Many days to change
  • Info storing

Eg. Region -State-Product-Sales Person(in specific order)

Associative:

  • User-driven
  • Follows User
  • All data, always visible
  • Minutes to change
  • Insight driven

11.How To Deploy Qlik Sense?

Ans: The architecture is based on site concepts. It is a combination of one or more node connected to a common repository or central node.

Qlik sense is deployed in many ways

Deploying single node sites:

  • In this, all the qlik sense services run on a single node.
  • When there is single time zone, this kind of deployment works.

Deploying multi-node sites:

The site is spread out across two or more nodes which contributes the exact set of info and license key.

The basic steps for deploying multimode sites are:

  • Install the primary node and this becomes the central node, which contains all apps that are needed.
  • Install additional node as rim node.
  • In QMC(Qlik management Console) on the central node, add the new node to the site.
  • Before testing new node, until the first sync.
  • Similarly, add additional nodes, one at a time, until the multimode site is complete

12.What are the services that Qlik Management Console (QMC) manage?

Ans:  The services managed by the management console are,

  • Data connectivity
  • Application management
  • Task management
  • Security administration
  • Data monitoring
  • Auditing

13.What is the QIX engine?

Ans. It is the main interactive/associative engine which facilitates all the major functionalities of Qlik Sense like,

  • In-memory data indexing and calculations (RAM-based engine)
  • Smart searching
  • Interactive and self-service interactions
  • Corresponds with scheduler, repository, and applications

13.How To Connect Qlik Sense With R?

Ans :This is the most simple way to use R with Qlik: Enlarging R is the idea behind this, and transfer to a respective folder that Qlik sense is gonna read and thus loads the data. Initially, you need to download and install R, later after choosing analysis, mention on the prescribed script, the place to store the results.

After this, to always run, you need to refresh your analysis, after creating a .exe file.

Thus code needs to be:”add path to R Radd R VERSION(num.num)binR.exe”

CMD BATCH

–labour –rahul

“add path to tekslatescripttekslatescript.R”

“add path over heretekslatereporttekslatereport.txt”

14.What’s Qlik Feel Charts?

Ans : Qlik experience Charts is any other software program as a service (SaaS) providing from Qlik which allows Qlik experience visualizations to be without problems shared on websites and social media. Charts have restricted interaction and permit users to explore and find out.

15.What do you know about the map visualizations in Qlik Sense?

Ans: Maps are used to geographically display data loaded in Qlik Sense. Any data which is based on information related to countries, cities, states, region etc., can be displayed using maps visualizations. In Qlik Sense there is a base map upon which you can add layers. There are different kinds of layers available such as point layer, area layer, line layer, density layer, and the background layer. Each layer displays geographical data in a specific manner.

16.what are the essential extensions that we use in Qlik Sense?

Ans: Following are the widely used extensions in Qlik sense.

  • Dependency wheel chart
  • CVL sunburst quadrant
  • Date range picker
  • Two-dimensional heatmap

17.What all can you do using data collaboration function in Qlik Sense?

Ans: The data collaboration functionality allows the users to perform various functionalities such as streams publication, exporting, data storytelling, printing apps, and sheets.

18. Explain the process to edit data a table in Qlik sense?

In Qlik Sense a data table can be edited in the data manager. If you want to edit a table, select the table and click on the edit icon presented at the bottom. Using the editor you can do many things such as adding a new field, rename fields, coordinate with other fields etc.   If you wish to delete any table, select the delete icon in the data manager bar. Besides all this, you can also concatenate two tables and also reload a table.

19.Explain the operations performed on Qlik Sense Desktop?

Ans: Qlik Sense Desktop offers many features using which you can perform extensive data analysis.

You can perform the following operations in Qlik sense desktop:

  • See all the apps available in Qlik Sense Hub.
  • One can edit apps in the app overview
  • In a sheet view, a person can view and edit sheets individually
  • Can make changes to visualizations
  • Manage associations and data tables from the data manager
  • Using a data loader you can add data and connect to the database.
  • Storytelling view for creating and watching stories.

20.what is (QSS) and Qlik Sense Engine Service (QES)?

Ans: The QSS takes the responsibility of scheduled reloads of tasks and also various kinds of reload triggering according to the event requirements. Based on the deployment type the Qlik Sense Scheduler Service works on slave, master or on both the nodes.

The Engine Service in Qlik Sense takes care of application logic and calculations in Qlik Sense. The QES is mainly used in multi-node sites.

21.What is the Qlik Sense Repository (QSR)?

Ans: The Qlik sense repository is the place in which all the configuration and management information related to Qlik sense services are stored. Below mentioned are the main areas of the QSR.

  • Management user definitions
  • Security

22.What is the Qlik Sense Enterprise version?

Ans: The Qlik Sense Enterprise is a premium version of Qlik Sense used for specific enterprise visualization needs. It comes with a bunch of data analysis features used for visualization, reporting, multi-platform cloud deployment, exploration, data collaboration, data integration, enterprise governance, API for custom analytics, etc.

23.What is the Qlik Sense Master library & Mashup concept?

Ans: Master Library: To eliminate the development error and repetitions Qlik Sense has come up with the concept called Master Library. In the master library, you can store reusable items such as to measure, dimensions, and even whole visualization.

Mashup: A Mashup in  Qlik Sense is defined as a web site, web application or web page that sources Qlik Sense objects from multiple Qlik Sense apps to develop a unique graphical interface. In simple words, A mashup is a set of Qlik Sense web APIs enabled with web framework to enable web integration on Qlik Sense.

24. Explain about Joins in Qlik Sense

Ans: Joins in Qlik Sense are used to mix data from two different data sets. It makes the relations between tables, this would result in reduced space in memory, higher flexibility and improved speed. The various types of joins are Left join, right join, inner join and outer joins.

25.How does qlik experience paintings?

Ans: By logically summarizing the enormous amount of complex records by using the use of graph sort of search feel where each Qlik right away updates information. It has rich visible records insights that help in guidelines-based security and power.