Real Time Social Media Marketing Interview Questions and Answers

Q:1 What is Social Media Marketing?

Ans: Social media marketing is the use of social media platforms and websites to promote a product or service. It is the process of gaining traffic or attention through social media sites.

Q:2  How do you use social media as a tool for customer service?

Ans: Social media is a great tool for customer service since you can have the conversation with customers directly, using analytics you can see how they’re responding to content, and find influencers to chat with and bring over to your network. Some of these influencers might even be customers. Social media is also a good indicator of overall company vitality and analytics.

Social media marketing connects consumers and audiences to businesses that share the same needs, wants, and values.

Q:3 Can social media marketing really help my business?

Ans: Definitely yes! It’s been proven fact now. In fact, not utilizing social media marketing can actually harm your business, since having an online presence on social media is simply expected of any reputable firm these days.

Q: 4. What are the benefits of social media marketing for any company?

Ans: Social media plays an important role for any company’s success. Whether your business is taking advantage of it or not, social media has forever changed the way that consumers communicate with businesses, and vice versa. Being accessible to your customers – and your prospective clients – via social media is a vital means of developing relationships with them and helping them through the sales funnel.

Q:5 What are the benefits of social networking websites?

Ans: Social networking websites allow individuals, businesses and other organizations to interact with one another and build relationships and communities online. When companies join these social channels, consumers can interact with them directly. That interaction can be more personal to users than traditional methods of marketing and advertising. Social networking sites act as word of mouth or more precisely, e-word of mouth. The Internet’s ability to reach billions of people across the globe has given online word of mouth a powerful voice and far reach.

Q:6 What is the one strategy that will help me succeed in Social Media Marketing?

Ans:  One strategy that will help you and me succeed in social media, it is being more human – being authentic, helpful and creative. You can apply this strategy to every aspect of social media marketing – creating content, listening to your audience, responding and interacting with them.

Q:7 How a company measure social media marketing success?

Ans: There is no one way to measure success in social media marketing, it depends on your goal-

  1. If you want to measure awareness, then use metrics like volume, reach, exposure, and amplification. How far is your message spreading?
  2. If you want to measure engagement, then look for metrics around retweets, comments, replies, and participants. How many people are participating, how often are they participating and in what forms are they participating?
  3. If your goal is to drive traffic to your website, then track URL shares, clicks and conversions. Are people moving from social media to your external sites and what they do when they are on your site?
  4. If your goal is to increase your brand’s share of voice, then track your volume relative to your closest competitors. How much of the overall conversation around your industry or product category is about your brand?
  5. If your goal is conversion, then track webinar registration, online lead generation form completion, registration for content downloads, online sales. How many people took action because of your message?

Q:8  Which social media platforms should my business have a presence on?

Ans: There is no fixed answer to this question, because you need to have a presence wherever your customers are – and different businesses have different audiences. One demographic spends most of their time on Facebook, while another really only engages on LinkedIn, and some divide their time equally between three or more sites. Find out where your customers are, and follow them there.

Q:9 How important a blog  is for any company for social media marketing?

Ans: A blog is a non-negotiable parameter for social media marketing. Apart from all of the benefits it provides on its own, such as increasing your credibility as an industry expert, and providing fresh, keyword-rich content on a regular basis to please the search engines, a blog is a vital component of social media marketing. One of the most effective types of content to post on social media is a link to a blog post. Without fresh blog posts being shared on a regular basis, you won’t have nearly as much to talk about with your fans, and you won’t be driving as much traffic to your site, either.

Q:10 How should we be using Facebook for marketing?

Ans: Facebook is the social media platform of choice for over a billion people worldwide. Use it to connect and interact with your audience, and to share your content in a way that encourages your fans to share it as well.

Q:11 How should we be using Twitter for marketing?

Ans: Twitter has over 313 million users, and is ideal for sharing your content and connecting with other influencers in your industry.

Q:12. How should we be using LinkedIn for marketing?

Ans: LinkedIn has over 467 million users. It is a great place to share your credentials with the world, but more importantly, it’s the perfect place to interact with your audience online. Using LinkedIn Groups, you can answer questions and contribute to discussions in order to demonstrate your industry thought leadership as well as your willingness to help others generously.

Q:13 How should we be using YouTube for marketing?

Ans: Videos are becoming more and more important in the world of social media marketing. YouTube gets over 4 billion views per day! Promote your brand’s image through a video, let your audience have a peek behind the scenes at your business, or make a how-to video.

Q:14 How much time should social media marketing take each week?

Ans: Timing is the most important key in social media marketing. Best part is, by using social media you have the opportunity to reach your specific audience in real-time. But even though there are many tools you can use to schedule and automate posts to save some time, you’ll also want to keep track of the activity on your social media accounts throughout the day, so that you can provide timely responses to audience questions and comments. Between strategizing, creating and posting content and images, responding to your audience, and checking analytics, social media done right can be a full-time job.

Q:15 Is outreach an important part of social media marketing?

Ans: Guest blogging is one of the most effective and widely discussed methods of outreach, but social media also can help your outreach efforts significantly. Connect with other influencers in your industry via social media, and then build relationships with them through conversations and helping them to promote their content. Building a relationship in this way before reaching out to ask for a guest blogging opportunity can boost your chances of success greatly – and when your audience sees that you regularly converse with other experts via social media, they’ll see you as an expert, too!

Q:16  How long does it take before I’ll start seeing results from social media marketing?

Ans: The way social media is evolving constantly, the results depends on variables such as the time and effort you’re putting into social media marketing management, your budget, your audience, your strategy, and whether you’re using paid ads or not. Regardless, it’s important to remember that social media is a marathon and not a race.

Q:17 What are some common social media marketing mistakes that business make?

Ans: One of the biggest mistakes is inconsistency – only posting sporadically, and not responding when consumers reach out to engage. Another one is using social media as a place to announce your own content and nothing more, without ever engaging in discussions or adding comments to the post that make your audience want to click or like or share.

Q:18 What are some general tips for social media success?

Ans: Post consistently. Let your passion and personality shine through. Engage in conversations. Answer questions. Encourage audience engagement. Provide valuable content freely. And be creative.

Q:19 What’s the Best Time to Post?

Ans: The reality is there is no single best time to post. It all depends on the network you’re using and when your audience is most active.

It’s going to take a little trial and error to get your timing down. A good idea is to use Sprout to schedule your content to be shared at different times and days of the week.

Then dig into your analytics to see which posts are getting the most engagement to get an idea of when the best time to post is for your audience, on each specific network.

Q:20 How do I get more followers?

Ans: By giving people a reason to follow you.

Regardless of which network you’re talking about, it’s the quality not quantity of followers that matters. You need followers who will actually engage with your content, not just add to your follower count.

Since people are bombarded with content from all over the place, you have to give them a compelling enough reason to follow you. You’re not just asking people to follow you. You’re asking for their attention which is a limited resource. Always keep in mind why should they give their attention to you instead of someone else?

Q:21. Does Social Media affect SEO?

Ans : Yes, it does but indirectly.

One common misconception about social media and SEO is that getting your content shared on social media will help improve your rankings. Google has flat out stated it doesn’t count social shares in its algorithm.

However, social media can still help your SEO efforts indirectly. You can use social media to network with influencers like bloggers, editors and journalists. These are all people that can potentially link to your website in their own content, which can help your SEO.

By using social media to build relationships with the right people, you can even land guest blogging or interview opportunities. Just be cautious of spamming people. You don’t want to come right out the gate begging people to link to your content. Instead, build relationships organically by liking, sharing and replying to their content. Build familiarity first, then when the time feels right look for an opportunity to work together.

Q:22 What’s my Social Media ROI?

Answer: ROI is the amount that you earned from your social campaigns, minus the amount you invested.

Keep in mind ROI might look different depending on your goals. If you’re using social media to get leads, your return won’t be the same as it would if you were using it to build brand awareness.

Q:23 How to get your customers involved and engaged?

Ans: Engagement—the sum of reshares, likes, comments, and clicks—is a big signal of social success for many people.

To get more people talking about and interacting with your brand on social media, here are few tips-

Ask questions

Share behind-the-scenes

Run a contest

Host a chat

 Q:24 How to get more retweets on Twitter?

Ans: Here are a few of the most helpful strategies

  • Include an image with your tweet.Tweets with images receive 150 percent more retweets than those without.
  • Tweeta maximum of 100 characters. This leaves room for others to add their own message when they retweet.
  • Tweet at theoptimal time. Check your Twitter stats to see if there’s a certain time of day when you get the most engagement on your tweets. Many people have found this time to be when their most followers are online; you can use Followerwonk to find these times and implement a schedule directly into Buffer. (Late night might be a great time, too!)
  • Increase your following. Find relevant users to connect with on Twitter.

Q:25 Top 5 reasons why social media is worth the investment?

Ans: Building brand awareness and customer engagement are really great reasons for brands to join social media! Along with those, here are five more reasons to join social media-

  • Social media is a key driver of traffic to your website.
  • Social media influences buying behavior.

68% of 18-to-34-year-old social media users surveyed were at least somewhat likely to make a purchase after seeing a friend’s post.

  • Customers expect and appreciate support via social media

More than half of Twitter users actively engage with brands via the social networking platform and nearly half prefer Twitter to other forms of communication when they have questions about a company’s products or services.

  • People are likely already talking about your brand on social media.
  • You can measureROI, however you want.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Thanks. These are really helpful Real Time Social Media Marketing Interview Questions and Answers
Author Rating
51star1star1star1star1star