Spotfire Interview Questions and Answers

1.What is TIBCO Spotfire?

Spotfire’s Enterprise Player, when combined with Core Lab’s RAPID database, allows our clients to perform analytics on the data sets being generated in our Joint Industry Projects. Each active Joint Industry Project has a Spotfire Analytical Template associated with it which allows our clients to investigate the various data sets through tabular and graphical displays.

Each display can be filtered by a wide variety of data types stored in our RAPID database such as formation, country, geologic basin, porosity, permeability, geochemistry parameters, etc. Spotfire is extremely easy to use and provides a powerful resource in reservoir evaluation.

2.What are the features of Spotfire?

  • Analyse and explore data with intuitive, interactive visualizations
    • Bar charts, scatter plots, treemaps, box plots, map charts etc.
    • In-Memory data architecture provides incredible speed and flexibility
  • Direct access to corporate and local data sources, including spreadsheets
    • SAP BW, SAP R/3, Oracle E-Business Suite, Salesforce.com, any ODBC database etc.
    • Excel, csv, any flat data file
  • Create and distribute analytic applications for the Web
    • Zero Footprint Client; no coding required
  • Easily creates sophisticated statistical analysis
    • Tight integration between S+ statistical package and Spotfire
  • Analyse event-driven and real-time data
    • Tight integration with TIBCO infrastructure products

3.Explain what is Spotfire Cloud?

Ans: Spotfire Cloud is the leading data visualization and cloud-based business analytics software available today. Spotfire enables users to create beautiful, interactive visualizations from their laptop or tablet. While traditional business intelligence tools force the user to know Explain what question to ask first, Spotfire allows users to explore trends, outliers and previously undiscovered insights in their data.

4.Explain what are Spotfire Shared Folders?

Ans: Spotfire Cloud allows you to share Explain what you discover instantly. In order to share Spotfire analysis files, you must save the file to a folder in your library. Personal users create folders in their online library; Work Group users can create folders in both their online or desktop libraries. Folders can be public, shared (by you or with you) or private depending on your subscription type.

5.Explain what is Spotfire Analytics?

Ans : Spotfire Analytics is an enterprise Analytics platform that helps business and technical users quickly to get an actionable insight. This allows customers to perform in-depth analysis of their data through the use of predictive and complex statistics.

6.What is the use of Spotfire Analytics?

Ans: TIBCO Spotfire Analytics provides an incredibly fast and flexible environment for analysing critical data to help you and your organization make better and smarter decisions. With powerful in-memory analysis, predictive modelling and a highly visual and intuitive interface, Spotfire gives business and technical professionals the ability to rapidly explore their data, helping them find key insights to give them a unique competitive edge.

Spotfire Analytics is a single platform that spans the spectrum from rapid ad-hoc analysis to building custom analytic applications, from analysing spreadsheet and database data to real-time and event-driven data, and from desktop-based data exploration to widely distributed web-based interactive dashboards. Incorporating powerful statistics, Spotfire is the most powerful analytic platform in the world, giving individuals and organizations an immediate information advantage over their competitors.

7.What is TIBCO Certified Messaging?

Ans: TIBCO certified messaging is an approach to guarantee delivery of every message from sender to its intended recipient. TIBCO certified messaging works on the principle of registration and acknowledgement.

8.While debugging TIBCO BW processes, which activity can be used to write complete schema information to a file?

Ans: TIBCO provides Inspector activity which can be used for debugging purposes while developing applications in TIBCO designer. Inspector activity can be used to write all output information of designer activities to a local file including process variables and other details.

9.What is the role of TRA (Tibco Runtime Agent)?

Ans: There are two main functions of TRA:

TIBCO Runtime Agent (TRA) is responsible for starting and stopping of processes running on a machine.

TRA provides runtime environment for TIBCO applications.

TRA runs on every TIBCO machine in the background.

10.What type of resources in TIBCO EAR file?

Ans: Following type of resources are typically added in EAR file in TIBCO:

Local Project Resources (Processes, Schemas, Connections, Services, Variables etc)

Library Builder Resources Files.

Files referred in designer CLASSPATH

Files under Designer Installation directory

11.What are the three levels of validations that can be performed in TIBCO designer?

Ans: Following are the three levels of validations supported by TIBCO BW:

-Activity level validation

-Process level validation

-Project level validation

12.What is difference between fault tolerant and Load balanced deployment in TIBCO?

Ans: Load balancing:

Load balancing is done between two or more servers where the load is distributed between servers to avoid any server crashes due to heavy load on a single server.

Fault tolerance:

Fault tolerance is achieved between two servers where one server acts as a primary and the second server acts as a secondary/backup server for the primary server. Whenever failure occurs for primary server, the backup secondary server becomes the primary server.

13.Mention the key difference between Spotfire and QlikView?

Ans: The below table explains the key difference between Spotfire and QlikView;

SpotfireQlikView
Offers good deployment timeExcellent deployment time
Big data deployment is very goodBig data deployment is an average
Limited Hardware scalabilityScalability is limited by RAM



14.Explain the way to create a dashboard Information link?

Ans: The steps are as follows;

  • Firstly users need to create the appropriate data source.
  • Then select the column which you wanted for the Spotfire dashboard
  • Then save these dashboard details in a separate folder for further usage (which is saved in the library).
  • If you are creating multiple tables, methods, or classes, then you must create the join.
  • Then create the Spotfire information link.
  • Now it’s to add data details from the library to access the Information link to the front-end development.

15.Name the different types of panels used in the Tibco Spotfire tool?

Ans: There are 4 types of panels used in the Tibco Spotfire tool such as;

  • Projection panel
  • Design panel
  • Palette panel
  • Configuration panel.

16.Name the RESTFUL web services that can be developed in Spotfire?

Ans: Spotfire software contains the plugin, especially for REST and JSON web services. These two are the important web services developed in Spotfire.